Veel gestelde vragen
Waar moet ik aan denken bij het 1e bezoek aan een podotherapeut?
Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig?
Bent u ook pedicure?
Werken zooltjes altijd?
Wat is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?
Waar moet ik aan denken bij het 1e bezoek aan een podotherapeut?
Tijdens uw eerste bezoek aan de podotherapeut wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar uw klacht(en). Hier plannen wij 45 minuten tot een uur de tijd voor in, zodat wij goed kunnen beoordelen wat er aan de hand is en wat we eventueel voor u kunnen betekenen.
Verder is het prettig wanneer u de volgende dingen meeneemt;
• indien in het bezit, verwijskaart van de huisarts (niet verplicht)
• verzekeringsgegevens (verzekeringspasje, eventueel informatie betreffende de vergoedingen)
• indien nodig sport- en/of werkschoenen
• eventueel eerder gemaakte hulpmiddelen
[terug]
Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig?
Nee, u kunt tegenwoordig ook rechtstreeks, zonder verwijzing van een huisarts of medisch specialist een afspraak maken. Oftewel: directe toegankelijkheid. Alleen indien u een diabetisch consult wilt inplannen, dan dient u alvorens een verwijzing van de huisarts of specialist aan te vragen.[terug]
Bent u ook pedicure?
Nee, een podotherapeut is geen pedicure.
Toch kan het echter voorkomen dat een podotherapeut de voeten van een patiënt verzorgd.
Dit gebeurd eigenlijk alleen als er bepaalde problemen zijn die niet door een pedicure opgelost kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van een ingegroeide nagel.
Ook bij diabetes patiënten met risicovoeten geldt; de podotherapeut behandeld alleen bij de complexere klachten/aandoeningen. Anders volstaat een afspraak bij een pedicure (met diabetesaantekening) prima. Mocht u nog niet bekend zijn met een bekwame (diabetes)pedicure bij u in de buurt, dan kunt u hiervoor altijd telefonisch contact met ons opnemen.
[terug]
Werken podotherapeutische zolen altijd?
Uiteraard streven wij erna om u geheel klachtenvrij te krijgen, d.m.v. de door ons speciaal op maat vervaardigde zolen. In de afgelopen 15 jaar als specialist is onze kennis dermate ontwikkeld dat we meestal een positief eindresultaat behalen, helaas kunnen wij u nooit die 100% garantie geven. Wel kunt u van ons de volledige 100% inzet verwachten en is het juist zo belangrijk dat u op de controle afspraak komt.
Deze controle afspraak zal plaatsvinden 7 a 8 weken na in ontvangst name van de zolen. U en de behandeld podotherapeut zullen vervolgens gezamenlijk bekijken en bespreken of de zolen het gewenste resultaat boeken. Indien nodig zorgen wij voor een eventuele zoolaanpassing(in de prijs inbegrepen) of zal de duur van het dragen ervan misschien bijgesteld moeten worden.
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Podotherapie is een wettelijk erkend en beschermd beroep (geregeld volgens artikel 34).
Dat betekent onder andere dat alleen iemand die is afgestudeerd aan een HBO-opleiding tot Podotherapeut (in Eindhoven of Enschede) zich ook daadwerkelijk Podotherapeut mag noemen.
Voor de titel podoloog geldt dit niet. Iedereen kan zich podoloog noemen.
Er zijn dus podologen die hiervoor een opleiding of cursus hebben gevolgd en wel degelijk verstand hebben van voeten.
Maar een schoenmaker bijvoorbeeld, die kant en klare gelzooltjes verkoopt mag zich ook al podoloog noemen.
Dit geldt ook voor de beroepen die omschreven worden als podokinesioloog, podoörthesioloog of podoposturaaltherapeut.
Dit zijn allemaal beroepen die iets doen met voeten en/of met zooltjes, ze hebben allemaal hun eigen maakwijze, maar zijn dus niet wettelijk erkend.
[terug]