Waarmee behandelen wij?
De podotherapeut heeft verschillende preventieve, correctieve en/of protectieve therapieën tot zijn beschikking die erop gericht zijn de oorzaak van de klachten te verhelpen en zo de functie van de voet te verbeteren en als dit niet mogelijk is de functie van de voet te behouden. De hulpmiddelen worden met de hand op maat gemaakt en kunnen steeds weer worden aangepast als dit bij de vervolgcontroles nodig blijkt.
De verschillende therapieën:
- podotherapeutische zolen
- orthese
- prothese voor één of meer tenen
- orthonyxie (nagelbeugel)
- voorlopige therapieën
- instrumentele behandeling
- wondbehandeling
- advies
Podotherapeutische zolen
Wanneer er sprake blijkt te zijn van een afwijkende stand (statiek) en/ of beweging (dynamiek) van de voeten, zal er veelal een podotherapeutische zool worden vervaardigd. De podotherapeutische zool kan gebruikt worden ter correctie van de voet-, en/ of teenstand. Ze worden ook gebruikt voor ondersteuning en/ of het drukvrij leggen van bepaalde delen van de voet.
Het zijn soepele relatief dunne uit elementen opgebouwde inlays die in goedpassende schoenen gedragen kunnen worden.
Orthese
Een orthese wordt ook wel teenstukje genoemd. Het is een soepel hulpmiddel van siliconen rubber dat overdag tussen en/of om de tenen in de schoen gedragen wordt en de tenen corrigeert en/of beschermt.
Prothese
Wanneer er door een amputatie een of meerdere tenen gemist worden, kunnen de overige tenen schuin gaan groeien. Er zal dan een prothese vervaardigd worden om het gemis van die tenen te compenseren. Dit kan door middel van een zool vervaardigd worden of door een siliconen rubber.
Orthonyxie
Is een behandelmethode waarbij een nagelbeugel wordt vervaardig op de nagelplaat van de patient. Het is een is een beugeltje van metaaldraad dat om de nagelranden haakt.
Een nagelbeugel corrigeert de nagelvorm en voorkomt daarmee het (opnieuw) ‘ingroeien’ van de nagel.
Voorlopige therapieën
Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van een definitieve therapie. een voorlopige therapie kunnen we direct vervaardigen op de patiënt. Hierbij moet u denken aan een vilttherapie of een taping.
Instrumentele behandeling
Een instrumentele behandeling is een voetbehandeling die normalerwijs door een pedicure wordt verricht. Als een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. U moet dan denken aan ingegroeide nagels, ontstoken nagels, terugkerende likdoorns, risicovoeten bij diabetes patiënten en/ of wondbehandeling bij diabetes en/ of reuma
Wondbehandeling
Een wondbehandeling wordt toegepast bij acute en/ of langdurige bestaande wonden, die m.n. voorkomen bij diabetes mellitus patiënten en mensen met vaatlijden, worden regelmatig schoongemaakt en drukvrij gelegd met als doel de wond zo snel mogelijk te laten genezen.
Advies
Sommige klachten hebben niet direct een hulpmiddel nodig maar kunnen worden opgelost door een passend advies zoals bijvoorbeeld een voet verzorgings advies of een schoenadvies. Ook hiermee kan uw podotherapeut u helpen.