Podotherapie Niveau

Onze praktijk Wij als podotherapeut behandelen mensen met voetklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook kunt u bij ons terecht voor nagelklachten, ortheses(teenstukjes), voetwonden of screening bij diabetisch patiënten.

Je loopt ermee, je staat erop, ze zorgen voor je evenwicht. Wij zijn ons er vaak niet van bewust dat de voeten zo’n belangrijke functie in ons dagelijks leven vervullen. Als er problemen ontstaan, beseffen we dat klachtenvrij bewegen niet vanzelfsprekend is. Podotherapie Niveau heeft als doel het voortbewegen van de mensen zo comfortabel mogelijk te maken. Als je klachten ontwikkelt wil je er zeker van zijn dat je door specialisten behandeld wordt. Door podotherapeuten die hun vak ontzettend goed verstaan en die je van begin tot eind begeleiden. Van de eerste intake tot je klachten verdwenen zijn.

Met behulp van o.a. een digitale drukmeetplaat kunnen wij een perfecte therapie bieden en voor u speciaal op maat gemaakte zolen / inlays vervaardigen. Heeft u veiligheidsschoenen? dan kunt u nu bij ons terecht voor speciaal op maat gemaakte en gecertificeerde zolen voor in uw Emma werkschoen.

Kijk rustig eens rond op onze informatieve website. Heeft u één van bovenstaande klachten, bel ons gerust of maak online een afspraak.

Wij als podotherapie Niveau zijn al ruim 15 jaar de voet- en houdingsspecialist bij uitstek.

Vriendelijke groet.

Team Niveau

Wat behandelen wij?

Voor elk voetgerelateerd probleem kijkt de podotherapeut naar een passende oplossing. Veel voorkomende problemen die de podotherapeut ziet zijn:

  • standsafwijkingen aan voeten, tenen en nagels
  • brandende, prikkende, stekende, zeurende en/of pijnlijke voeten
  • huidproblemen door bijvoorbeeld overmatig eelt, likdoorns of voetwratten.
  • nagelproblemen zoals ingegroeide, verdikte, afgebroken, misvormde en pijnlijke nagels
  • overbelastingsklachten, drukplekken en wrijvingsplekken
  • vermoeidheidsklachten
  • specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus, patiënten met vaatproblemen en reumatoïde artritis
  • pijn in enkels, knieën, heupen, rug en nek
  • een afwijkend looppatroon

Veel voorkomende klachten

Sporters
Kinderen
Ingegroeide nagels
Likdoorns
Diabetes Mellites
Reuma

Sporters

Tijdens het sporten kan de druk onder de voet 3 keer zo groot worden dan normaal.
Er wordt dus meer verlangt van spieren en gewrichten.
Uiteraard is goede voorbereiding, goede warming-up, cooling down en goed materiaal erg belangrijk.

Soms is dit echter niet voldoende om blessures te voorkomen en kan het zijn dat een bezoek aan de podotherapeut nodig is.
Samen met uw podotherapeut wordt de oorzaak van de klachten gezocht.
Ook worden de sportschoenen en uw trainingsschema bekeken.
Voorbeelden van behandelmethoden kunnen zijn; podotherapeutische zolen, schoenadvies of trainingsadvies. 
[terug]

Kinderen

Kinderen klagen niet snel over pijnlijke voeten. U kunt als ouder echter wel ongerust zijn over de groei en ontwikkeling van de voeten van uw kind. Vroegtijdige vaststelling van een standsafwijking of een verkeerde ontwikkeling van de voeten kan problemen op latere leeftijd voorkomen.
Tijdens de ontwikkeling van benen en voeten veranderd de stand van de voeten en benen steeds:
• Pasgeborenen: O-benen
• 2-3 jaar: De meeste kinderen hebben X-benen en knikvoetjes, dit is tot op zekere hoogte normaal.
• 4-6 jaar: De benen en voeten gaan uit zichzelf steeds rechter staan
• 6-8 jaar; Voeten en benen moeten ongeveer recht staan.
Deze leeftijden zijn uiteraard richtlijnen en voor ieder kind verschillend.
Over het algemeen genomen is er tot de leeftijd van 6-7 jaar niet direct reden om ongerust te zijn over
de voetstand van uw kind. Wanneer kinderen vaak struikelen, niet graag willen lopen of klagen over pijn in de voeten en/of benen dan is het echter wel verstandig om de voeten te laten bekijken door uw podotherapeut.
Dit kan bij kinderen behandeld worden met bijvoorbeeld podotherapeutische zolen, of specifieke
spieroefeningen om stabiliteit en coördinatie te verbeteren.

Mocht u na deze informatie toch nog twijfelen over de voetstand van uw kind, neem dan gerust
contact met op met uw podotherapeut voor persoonlijk advies.
[terug]

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide nagel is een erg pijnlijk probleem. Het wordt veroorzaakt doordat een stukje van de nagel in de huid gaat groeien. De huid gaat hierdoor kapot waardoor er een wondje ontstaat. De plaats waar de nagel is ingegroeid wordt vaak warm, rood, dik en pijnlijk. Een ingegroeide nagel gaat niet vanzelf over, het stukje nagel wat in de huid prikt zal weg gehaald moeten worden om de huid weer te laten genezen.
Er gaan veel fabels rond over het verhelpen van een ingegroeide nagel, maar helaas werkt het vaak averechts.

Vooral NIET doen

  • Voetenbadje; Of het nu gaat om badedas of soda, wanneer u een wondje heeft aan de voeten dan is een voetenbadje NIET goed. Door het baden wordt de huid erg week en zacht, hierdoor kan de scherpe nagel nog dieper in de huid prikken en maakt u het probleem dus eigenlijk erger! Voetbaden kan soms wel helpen om de ontsteking wat te verminderen maar lost zolang het stukje nagel niet weggehaald wordt komt het probleem vanzelf weer terug.
  • Zalf; Zalf heeft hetzelfde effect op de huid als een voetenbadje. Het maakt niet uit of het gaat om betadinezalf, uierzalf, teatree oil of een zalfje van de dokter, zalf maakt de huid altijd week! Zolang het stukje nagel niet wordt weggehaald komen de klachten altijd weer terug!

Vooral WEL doen

  • Nagels recht knippen; Het is erg belangrijk om de nagels recht af te knippen. Vroeger werd ons verteld dat we het hele witte randje van de nagel moesten wegknippen. De nagel wordt dan dus rond geknipt.

[terug]

Likdoorns

Een likdoorn is een pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Een likdoorn wordt ookwel eksteroog, clavus, eeltpit of keratoom genoemd. Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.

Een likdoorn is gevoelig voor druk op de plek, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten
[terug]

Diabetes Mellites

Om de hele dag te functioneren heeft ons lichaam energie nodig. De belangrijkste brandstof die de cellen van ons lichaam nodigt hebben om energie te krijgen is glucose (suiker). Glucose zit in ons voedsel. Om deze glucose op te kunnen nemen in de lichaamscellen is insuline nodig.
Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier, de hoeveelheid insuline die gemaakt wordt is normaal gesproken precies afgesteld op de hoeveelheid glucose in ons bloed. Hiertussen bestaat een evenwicht, wanneer we meer eten (en dus meer glucose binnen krijgen) dan maakt de alvleesklier ook meer insuline.

Wanneer er niet voldoende insuline is dan blijft het glucose ‘zweven’ in ons bloed. Hierdoor krijgt ons lichaam niet de benodigde energie en de insuline gaat via de urine weer uit ons lichaam.
Vroeger testte de huisarts of je suikerziekte had aan de urine, als deze zoet was, dan had je suikerziekte! Tegenwoordig hoeft dit gelukkig niet meer. De hoeveelheid glucose in ons bloed kan gemeten worden met een enkel druppeltje bloed.

Klachten die voorkomen bij suikerziekte zijn; veel plassen, veel dorst en veel moeheid.
Door te grote hoeveelheden glucose in het bloed wordt ons lichaam aangetast, dit veroorzaakt complicaties zoals; oogaandoeningen, hart- en vaatziekten of nieraandoeningen. Diabetes patiënten hebben ook meer kans op voetproblemen dan niet-diabeten.
Bij complicaties worden voetproblemen bij mensen met diabetes wordt ook wel de “Diabetische Voet” genoemd. Oorzaken van de diabetische voet;

  • Neuropathie
    Neuropathie is een afwijking aan de zenuwen. Door de hoge bloedsuikerspiegels worden zenuwen aangetast. Dit wordt als eerste opgemerkt bij de langste zenuwen (zenuwen in voeten of handen). Er kan een verminderd gevoel in de voeten ontstaan zoals; dove voeten of het gevoel om op watjes te lopen. Ook kan het voorkomen dat mensen geen pijn voelen en dus ook geen wondjes opmerken.
  • Ischemie
    Ischemie is een verminderde bloedtoevoer. Door verminderde bloedtoevoer zullen aanwezige wondjes langzamer genezen. Wanneer dit het geval is spreken we vaak van een ulcus. Door een verminderde weerstand en slechte bloedtoevoer zal deze ulcus gemakkelijk kunnen infecteren. Een ulcus heeft dan ook altijd extra zorg nodig!

Podotherapeutische behandeling bij diabetes patiënten
Het preventief behandelen van de podotherapeut bestaat uit het doen van een regelmatige
diabetische screening (=controle).
Met behulp van een screening kan in een vroeg stadium een aantasting van de zenuwbanen
al vastgesteld worden, waardoor er eerder maatregelen worden genomen om eventuele
complicaties (wonden) te voorkomen.

Indien er wel complicaties optreden kan de behandeling van een podotherapeut bestaan uit:
· het verzorgen en drukvrij leggen van de wond, om de genezing te bevorderen
· eventueel een definitief hulpmiddel om de kans op terugkeer van de wond te verkleinen.
· het geven van advies m.b.t. voetverzorging en voetinspectie.

Bij de tips en adviezen kunt u nog adviezen vinden met betrekking tot de diabetische voet.
[terug]

Reuma

Er zijn meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term reuma vallen. De meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn; reumatoïde artritis, artrose, M. Bechterew en wekendelenreuma.
Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgenmaar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!

Mensen met reuma hebben meestal continu klachten. Genezing van reumaklachten is niet mogelijk, maar met bepaalde aanpassingen in het dagelijkse leven kunnen reumaklachten vaak toch iets draaglijker maken.
Hierbij kan gedacht worden aan podotherapeutische zolen voor drukverdeling en comfort,
of bijvoorbeeld het maken van een orthese (teenstukje) bij bijvoorbeeld klauwtenen. Deze hulpmiddelen zullen de klachten niet wegnemen maar kunnen ze wel verminderen.
[terug]